Waarom is de klantreis bij een gratis weggever zo belangrijk?

Waarom is de klantreis bij een gratis weggever zo belangrijk?

Supergaaf, je hebt eindelijk een weggever gemaakt bomvol informatie en bent klaar om te lanceren. Dan komen de twijfels, want wie zit er op jouw gratis weggever te wachten? Ik weet zeker dat jouw potentiële klanten hier met smart op wachten. Hiermee leren ze jou namelijk beter kennen en nog belangrijker vertrouwen. Je laat zien wat jij voor ze betekent en dit is meestal net het laatste stapje om tot een aankoop over te gaan. En zeg nou eerlijk, warme leads willen we allemaal! Alleen weet jij voor wie jij jouw gratis weggever maakt? Welke klantreis jouw doelgroep aflegt? Terwijl je elk woord van dit blog leest, ga je ontdekken waarom de klantreis zo belangrijk is bij het maken van een gratis weggever. Want allemaal leuk en aardig maar je wilt niet dat jouw e-maillijst straks volstaat met je lieve schoonmoeder, een aardige vriendin of die nieuwsgierige buurvrouw van 3 huizen verderop. Jij wilt de juiste e-mailadressen verzamelen zodat klanten naar jou toekomen.

De enige manier om de klantreis te ontdekken is weten voor wie je schrijft!

Om te weten welke reis jouw klant maakt om tot aankoop over te gaan moet je eerst weten voor wie jij schrijft. Want je wilt natuurlijk wel de juiste leads bereiken. Zorg er daarom voor dat jij weet wie jou doelgroep is en neem ze mee door jouw funnel. Een funnel is een trechter, de klantreis of customer journey die iemand aflegt. Het doel is natuurlijk dat er zo min mogelijk mensen afhaken en overgaan tot aankoop van jouw dienst of product. Weet daarom voor wie jij met bloed zweet en tranen jouw e-book, video of checklist maakt.

Lees in dit blog alles over het nut van een gratis weggever.

De klantreis – Wat is dat eigenlijk?

Ben jij een geluksvogel waar de klanten vanzelf komen? Dat is mooi, maar de meesten van ons moeten hier wat meer moeite voor doen. De klantreis is net als daten. Je gaat afspraakjes maken met je ideale klant. Je plaatst berichten op social media, een leuke blog op je website of schrijft wekelijks een nieuwsbrief. Zo leert jouw doelgroep je steeds beter kennen. De start van jouw datingsavontuur begint met kennismaken. Daarna volgt een klein kusje, de gratis weggever en ben je op meerdere dates geweest dan haal je de klant binnen en gaan jullie een langere relatie aan. Dit zijn fases en worden ook wel de Know-Like-Trust fases genoemd.

Know: klanten willen je eerst leren kennen

In deze fase ga jij aan de slag om jezelf te laten zien, want niemand kent je in deze fase nog echt. Misschien weten jouw klanten nog niet eens dat ze een probleem hebben totdat ze bij jou komen. Je legt uit wie je bent, wat je doet en laat zien dat jij eigenlijk de oplossing voor het probleem bent. In deze fase ben je nog niet aan het verkopen, je vraagt op een eerste afspraak ook niet gelijk iemand ten huwelijk. Je wilt dat jouw klanten je leren kennen en geïnteresseerd raken in wat jij doet. Dit doe je met:

 • Eenvoudige tips.
 • Je deelt verschillende manieren van content. Een blog, nieuwsbrief of berichten op social media.
 • Een simpele call to action. Bijvoorbeeld uitnodigen om te reageren onder een bericht, lees verder op mijn website of stuur me een dm.

Like: als ze je kennen moeten ze je natuurlijk ook leuk vinden

In deze fase hebben je klanten en volgers je al beetje leren kennen. Ze hebben je berichten geliked, een blog gelezen en zijn nieuwsgierig geworden. Het is tijd voor de eerste kus en daarom mag je in deze fase een stukje verder gaan. Dit is de fase waarin jij je weggever gaat aanbieden voor een e-mailadres. Je laat zien de jij de oplossing bent voor hun probleem met jouw aanbod. Benoem deze oplossing, de stappen en vooral wat het resultaat hiervan is. Hier komt ook e-mailmarketing bij kijken. Dit is best een klus vooral als je het niet vaak doet. Maar je wilt je bezoekers graag bedanken na het downloaden van je weggever, en daarna blijven benaderen met het sturen van mails vol met waardevolle informatie. Een handig systeem dat je hiervoor gebruikt is Mailblue. Via deze link vraag je gratis een proefaccount aan voor 14 dagen.  

Trust: als laatste wil je dat jouw klant je vertrouwt

Meerdere afspraakjes zijn geweest en de eerste kus is gegeven. De relatie wordt nu echt serieus. Jouw klant heeft gesmuld van jouw weggever. Wauw, het zag er prachtig uit, was perfect ingericht en de waarde die jij hebt gedeeld smaakt naar meer. Dit is de fase om jouw potentiële klant zover te krijgen dat hij of zij echt klant bij je wordt. Maar hé, mensen zijn mensen en die hebben altijd bezwaren. Het bekende: “Kijken, kijken, niet kopen”. Overtuig je klanten daarom en neem de bezwaren weg, zodat jouw klant niet anders meer kan dan tot aankoop overgaan zodra jij jouw aanbod doet.

 • Weet wat je aanbiedt.
 • Geef bonussen.
 • Vertel waaruit je aanbod bestaat.
 • Geef een ‘Early Bird’ prijs die maar beperkt geldig is.
 • En je call to action is niks anders dan: Ja ik wil!

Elke klant legt een klantreis af

Jij kust zelf ook niet op je allereerste afspraakje en dat doen klanten ook niet. Elke klant wil eerst weten met wie ze te maken hebben. Dat heeft tijd nodig. Gebruik deze tijd om jezelf te laten zien zodat de klant weet wat jij waard bent. Jij bent ten slotte de oplossing voor hun probleem, alleen dat weten ze bij het eerste afspraakje nog niet. Jezelf laten zien doe je natuurlijk op social media. Maar dit moet niet de enige plek zijn. Een social media platform is in staat om je zomaar een ban geven, of nog erger, het verdwijnt ineens. Misschien herinner je Hyves nog wel? Als je alleen zichtbaar bent op social media dan ben je in dat geval alles kwijt. Daarom is het belangrijk om e-mailadressen te verzamelen. Hiermee heb je zelf altijd de mogelijkheid om contact op te nemen met jouw klanten. Maar e-mailadressen verzamelen doe je niet in één keer. Zie jouw gratis weggever als een afspraakje om indruk te maken. Geef iets waardevols, waarmee je een probleem oplost en ook nog eens gratis. Dat moet wel een vervolgafspraak worden en nog één en dan win jij het vertrouwen en haal jij nieuwe klanten binnen.

Samenvatting van de klantreis ook wel Customer Journey

Je weet nu waarom het belangrijk is dat jij de weg van jouw ideale klant weet die ze afleggen voordat ze tot een aankoop overgaan. En dat bijna elke klant deze reis aflegt. Zou het niet geweldig zijn dat klanten naar jou toekomen? Daarom is het goed om te weten wie jouw ideale klant is. Nog even kort samengevat:

 • Een klant vind je op social media of komt via de zoekmachine op je website binnen.
 • Je deelt daar waardevolle informatie zodat jij het vertrouwen wint.
 • Jij laat nog een keer extra zien dat jij de oplossing bent voor het probleem met een kneitergoede gratis weggever.
 • De klant geeft je zijn of haar e-mailadres en jij blijft hierna waardevolle informatie delen.

Laten we brainstormen over jouw klantreis

Het gebeurt natuurlijk altijd dat je klanten meer tijd nodig hebben voor ze tot aankoop overgaan. Hou ze dan op de hoogte met jouw nieuwsbrief want zodra ze op je mailingslijst staan is het mogelijk te mailen. Zolang niemand uitschrijft blijf jij je bezoekers inspireren. Denk jij nu Sandra het zal allemaal wel maar hoe ga ik dit allemaal aanpakken? En heb je geen idee waar je moet beginnen? Of wil je gewoon meer weten over hoe ik je kan helpen zodat jij straks met een gratis weggever klanten aantrekt? Plan dan een gratis brainstorm call met mij in.