Nationale verander je wachtwoorden dag

Nationale verander je wachtwoorden dag

Tegenwoordig hebben we heel veel wachtwoorden, om op allerlei accounts in te loggen. De wachtwoorden moeten aan steeds meer bepaalden vereisten voldoen. Toch blijken mensen voorspelbaar te reageren op het instellen van wachtwoorden en worden ze toch steeds zwakker.

Hergebruik wachtwoorden

40% van de Nederlands hergebruikt wachtwoorden. Zelfs een vijfde van deze 40% gebruikt hetzelfde wachtwoord op meer dan tien verschillende accounts. Het risico hiervan is, dat als een wachtwoord eenmaal bekend is bij een kwaadwillende, deze in principe toegang kan krijgen tot al deze accounts.

Lange wachtwoorden

Het afdwingen van lange wachtwoorden, gebruik van verschillende karakters en het laten verlopen van wachtwoorden helpt niet. Maar hoe krijgen we dan wel sterke wachtwoorden. Er zijn twee eisen die hiervoor blijkbaar wel werken. Een wachtwoord moet uit minimaal uit 8 karakters bestaan, langer is niet nodig. Je mag geen veelvoorkomende, eenvoudige wachtwoorden gebruiken zoals ‘123456’, ‘qwertyui’, ‘abc123’ en ‘wachtwoord’ et cetra.

Hoe waak wijzigen?

Het is aan te raden je wachtwoorden iedere 180 tot 365 dagen te wijzigen. Voor zakelijk gebruik is het aan te raden om wachtwoorden iedere 90 dagen te wijzigen. Gebruik dan ook altijd unieke wachtwoorden en houdt deze strikt persoonlijk.

Tip maak gebruik van een wachtwoordkluis

In een wachtwoordkluis kun je versleuteld je wachtwoorden opslaan. Zo kun je altijd unieke, complexe en lange wachtwoorden gebruiken, zonder het nadeel zat je die allemaal moet onthouden.

Zelf gebruik ik Lastpass.com voor al mijn wachtwoorden. Deze app stelt zelf zeer complexe en unieke wachtwoorden voor. Vanuit LastPass kun je eenvoudig inloggen met al je wachtwoorden op je accountants. De app koppel je aan je laptop en telefoon, zodat je overal toegang hebt. Je hoeft nu slechts een uniek wachtwoord te onthouden.