Het nut van een gratis weggever

Het nut van een gratis weggever

Je hebt je vast weleens voor een nieuwsbrief ingeschreven of een gratis weggegever gedownload. Je laat je naam en e-mailadres achter en krijgt iets gratis aangeboden. Waarom zou je als ondernemer nou iets gratis weggeven? Met dit blog leg ik je dit uit en vertel ik waarom je juist een gratis weggever op je website moet aanbieden.

Wat is dat eigenlijk een gratis weggever?

Een gratis weggever is iets waarmee jij jouw potentiële klanten waarde geeft. Een cadeautje van jou voor jouw doelgroep. Hiermee leren ze jou beter kennen en krijgen ze vertrouwen in jou en jouw diensten. Met een gratis weggever geef jij waarde, laat je zien wat jij doet en trigger je klanten zodat ze supernieuwsgierig zijn naar nog meer van jouw kennis. Je versterkt de relatie met de doelgroep en verlaagt de drempel om iets bij je te kopen. Met een gratis weggever krijg je uiteindelijk meer leads en klanten.

Weet voor wie jij jouw weggever maakt

Het is natuurlijk superleuk dat je buurvrouw, beste vriendin of je schoonmoeder je weggever downloaden maar dat worden geen klanten van je. Tenminste dat neem ik voor het gemak even aan. Het is daarom belangrijk dat de juiste mensen op jouw website komen en jouw perfecte weggever in handen krijgen. Weet voor wie je schrijft en waar ze van wakker van liggen. Want jij gaat ze helpen, geeft waarde en zorgt ervoor dat jouw klanten weer heerlijk slapen!

Bepaal het doel van jouw gratis weggever

Voordat jij aan de slag gaat met een geweldig idee en daar een gratis weggever voor maakt moet je weten voor wie jij dat doet. Maar het is ook belangrijk om te bedenken wat je wilt bereiken met jouw cadeau.

  • Wil je dat jouw klanten je leren kennen?
  • Wil je meer bezoekers naar je website?
  • Wil je een e-maillijst opbouwen met een gratis weggever?
  • Wil je warme leads en klanten?

In welke vorm maak je een gratis weggever?

Er zijn heel veel verschillende vormen van een gratis weggever. Omdat jij weet voor wie jij het allemaal doet weet jij ook in welke vorm jij je waarde gaat weggeven. Let erop dat jouw weggever aansluit bij wat jij aanbiedt of wilt aanbieden in de opvolgmails die je verstuurt nadat iemand jouw weggever heeft gedownload.

E-book

Een e-book is een bekende vorm van een waardevolle weggever. Het is een pdf-document opgemaakt in de stijl van een tijdschrift of magazine. Let op dat je in een e-book niet jouw dienst of product verkoopt maar waardevolle informatie geeft alleen om vertrouwen op te bouwen. Zorg dat het e-book aansluit bij je product of dienst. Zo maakte ik een e-book met 5 top tools voor ondernemers. Download hier het e-book als voorbeeld of als je meer informatie wil over tools.

Checklist

Een checklist is ook een ideale vorm voor een gratis weggever. Het is een lijst van punten die afgevinkt moet worden. Lastig om zelf te maken? Niet nodig, in Canva maak jij zelf de mooiste checklists voor op je website.

Video

Met een video zien potentiële klanten direct wie je bent. Met video bied je bijvoorbeeld een gratis onlinecursus of training aan.

Hoe maak je jouw gratis weggever aantrekkelijk?

Als je iets van waarde weggeeft is het natuurlijk heel belangrijk om jouw weggever zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Dat is waarom een weggever aan een aantal punten moet voldoen:

  • Bij welk probleem helpt de weggever (Wat is het pijnpunt van je klanten?)
  • Welk resultaat krijgen je klanten.
  • Zorg dat het heel duidelijk is wat de weggever is.
  • Versterk je weggever met afbeeldingen.

Richt het proces goed in

Je weet nu dat een gratis weggever belangrijk is om het vertrouwen van je klanten te winnen. Misschien weet je ook al in welke vorm je het gaat aanbieden en over welke onderwerpen je het gaat hebben. Nu is het belangrijk dat je het hele proces goed inricht. Want de eerste stap is natuurlijk kennis delen en laten zien wat je in huis hebt. Je lost het probleem van je klant op in ruil voor een e-mailadres. Het blijft hier niet bij, maar hoe ga je nu verder?

Communiceren met je ideale klant

Als je een e-mailadres bemachtigd hebt is dat superfijn. Je hebt nu de kans om te communiceren met klanten die echt in jou en jouw dienst geïnteresseerd zijn (sorry buurvrouw en vriendin). Het is belangrijk om deze klanten nu niet te laten schieten en dat is waarom jij waarde blijft geven. Spam ze niet elke dag met een e-mail, maar stuur bijvoorbeeld maandelijks een blogbericht, een nieuwsbrief bomvol waardevolle tips etc.

Zonder vertrouwen geen verkoop

Door het versturen van jouw kennis en waarde bouw je een echte relatie op met je klant. Vertrouwen is altijd nodig want zonder vertrouwen koopt niemand iets bij je. Met het maken van een gratis weggever ben je er dus nog niet, maar het is de eerste stap. Met de waarde die jij blijft delen laat je zien dat jij de beste keus bent voor het probleem van de doelgroep. En dan, echt waar ga jij verkopen en haal je jouw doelen.

Tools die het je makkelijk maken

Om elke maand handmatig een e-mail te sturen kost heel veel tijd. Gelukkig zijn hier verschillende programma’s voor om jouw emailmarketing te automatiseren. Dit bespaart je een heleboel tijd en je meet gelijk de resultaten van de verstuurde e-mails. Programma’s die hier perfect voor zijn, zijn bijvoorbeeld Active Campaign of MailBlue.

Tijd om je eigen weggever te maken

Ben je na het lezen van dit blog super enthousiast geworden? En wil jij ook een gratis weggever maken? Supergaaf! Zoals je hebt gelezen zijn er veel mogelijkheden. Heb jij nu geen idee waar je moet beginnen? Geen paniek! Want ik heb een gave ‘gratis’ weggever voor jou gemaakt om een start te maken. Klik hier en vraag de gratis cheat sheet en handige checklist vandaag nog aan. Hiermee help ik jou op weg met snelle tips die je direct kunt gebruiken.