Het automatiseren van je weggever is makkelijker dan je denkt!

Het automatiseren van je weggever is makkelijker dan je denkt!

Je weggever is met veel bloed, zweet en tranen gemaakt. Al jouw kennis heb je hierin gestopt. Nu is het zaak dat deze zoveel mogelijk gedownload wordt om jouw e-maillijst te laten groeien. Maar hier komt natuurlijk veel meer bij kijken. Het is niet zo dat je jouw weggever op je website zet en dat het dan vanzelf gaat. Dat zou natuurlijk prachtig zijn maar helaas, ik moet je teleurstellen. Want heb jij al nagedacht over hoe je landingspagina eruitziet? En hoe je opvolgmails instelt. Je weet dat een kneitergoede weggever veel potentiële leads gaat aantrekken. Alleen je schuift de automatisering steeds voor je uit. Je moet een boel onderzoeken. Welk systeem ga je gebruiken? Welk systeem werkt het makkelijkst? Ondertussen ligt je weggever te verstoffen, want elke keer denk je: Oh daar moet ik echt even goed voor zitten dat komt volgende week wel. Of daar heb ik nu geen tijd voor. Doodzonde en daarom leg ik je met dit blog uit hoe je jouw weggever automatiseert. Zodat deze door jouw leads gezien worden omdat jouw freebie onweerstaanbaar is.

Maak je weggever onweerstaanbaar voor jouw e-maillijst

Heb jij wel eens een weggever gedownload in ruil voor je naam en e-mailadres? Je verwacht dan iets waardevols, maar hoe vaak komt het voor dat je een simpel pdf-bestand in je mailbox ontvangt? Het is daarom heel belangrijk dat jouw e-book of checklist bomvol informatie zit en echt waarde geeft aan degene die deze downloadt. Je leest er meer over in dit blog.

Win het vertrouwen van je leads en zet een funnel in

Nu ze jouw cadeau hebben ontvangen ben jij natuurlijk nieuwsgierig hoe zij het ervaren hebben en of zij nog meer van jouw kennis willen weten. Je weet dat jouw ideale klant minimaal 7 contactmomenten nodig heeft om het vertrouwen te krijgen in jouw product of dienst. Dit noemen ze ook wel de know-like-trust relatie die je opbouwt. Lees hier meer over in dit blog. Een funnel stel je helemaal automatisch in. In de funnel werk je aan het vertrouwen. Een bedankmail, daarna een paar dagen later een e-mail met informatie over wie je bent en weer een paar dagen een e-mail met wat jouw aanbod is. Een funnel laat stap voor stap jouw bezoekers kennismaken met wie jij bent en geeft het vertrouwen dat jij de oplossing bent voor hun probleem. Vergeet niet om ook een mooie aanbieding in je e-mails te doen of nodig iemand uit voor een kennismakingsgesprek.

Nodig iemand uit voor een vervolgafspraak met Calendly

Maak het je leads makkelijk door gebruik te maken van een online afspraken systeem. Een mooi programma hiervoor is Calendly. Met dit programma laat je jouw klanten zelf hun afspraak inplannen. Deze afspraak wordt vervolgens geïntegreerd met jouw agenda en plaatst de afspraak hierin. Heb je een Zoom account, dan kun je meteen een Zoom link met de afspraak laten meesturen. Het is een heel gebruiksvriendelijk systeem met allemaal extra’s. Zo voeg je makkelijk een vragenlijst toe, verwijs je naar een externe URL of maak je zelf een redirect om de afspraak te verzetten of te annuleren. Je gebruikt Calendly voor:

  • Een intakegesprek
  • Een kennismakingsgesprek
  • Een gratis proefsessie
  • Etc.

E-mailmarketing

Maak gebruik van e-mailmarketing.

Hiervoor heb je verschillende providers.

Het doel van e-mailmarketing is natuurlijk namen en e-mailadressen verzamelen. Ik raad je aan om met Mailblue te werken. Dit is de Nederlandse leverancier van Active Campaign. Het is een softwareprogramma waar je grote stappen mee zet en een programma dat gemakkelijk te gebruiken is.

Laat je potentiële klanten zich makkelijk inschrijven met een opt-in pagina

Om jouw gratis weggever te kunnen downloaden en de e-mails te automatiseren is het aan te raden gebruik te maken van een opt-in pagina. Een opt-in pagina is een aparte pagina op je website, ook wel de landingspagina. Zodra iemand op de downloadknop drukt komt deze op de landingspagina terecht.  Deze pagina heeft geen afleidingen en is speciaal gemaakt voor je weggever. Dus geen menu, footer of interne links. Nog een kleine tip, geef je pagina een aparte naam die je makkelijk onthoudt, bijvoorbeeld ‘gratis e-book’. Een voorbeeld van een opt-in pagina vind je wanneer je mijn gratis e-book downloadt.

Richt je automation in

Om contact te houden met jouw ideale klant is het belangrijk om deze op te volgen nadat ze iets hebben gedownload. Dit doe je natuurlijk met het versturen van automatische mails. Ik snap dat je hier de kriebels van krijgt en dat dit juist het gedeelte is wat jij elke keer uitstelt. Maar geen zorgen bijna elk programma werkt op dezelfde manier. Ik weet zeker dat je dit snel onder de knie hebt. Het is een proces wat je voor elke e-maillijst moet doorlopen.

  • Maak een e-maillijst aan. Hierop komen alle mensen te staan die jouw gratis weggever downloaden.
  • Geef je e-maillijst een naam. Bijvoorbeeld een lijst voor je e-book en een lijst voor je checklist. Zo komt iedereen die jouw e-book downloadt direct op de juiste lijst te staan net als de mensen die jouw checklist downloaden.
  • Maak een opt-in formulier en geef hierbij gelijk aan wie dit formulier invult en op de lijst komt te staan.
  • Is je lijst aangemaakt? Dan krijg je vaak een code die je op je website moet invullen. Het feest kan nu beginnen.
  • Maak een reeks van automatische mailtjes voor elke lijst. Let erop dat de eerste e-mail direct verstuurd wordt als iemand op de download knop drukt en hiermee op jouw lijst komt te staan.
  • Kies hierna hoeveel opvolgmails je wilt versturen. Let op dat je tussen elke mail een paar dagen laat zitten.

Zorg voor een makkelijke aankoop met WooCommerce

Eindelijk is het zover, je geduld wordt beloond en je bezoeker wordt een klant. Een betaald e-book of een online cursus wordt aangeschaft. Hiervoor is WooCommerce ideaal om te gebruiken. Het is een plug-in welke je gratis download in WordPress. Met deze plug-in maak je makkelijk een simpele webshop en je hoeft er nog niet voor te betalen. Op deze manier doe je gemakkelijk een onweerstaanbaar aanbod voor de mensen die jouw gratis weggever downloaden. Het is aan te raden om een scherpe prijs hiervoor te vragen, het liefst niet meer dan € 50,-. Ben je van plan om uit te breiden? Dan is het verstandig om premium thema’s en plug-ins aan te schaffen. Je krijgt dan meer mogelijkheden. Als de plug-in is geïnstalleerd vul je alles in. Vergeet niet om eerst alles zelf te testen, zo weet je zeker dat het goed gaat.

Zelf aan de slag

Ik hoop dat je na het lezen van dit blog jouw weggever van de planken haalt. Krijg je nog steeds last van kriebels in je buik en blijf je het daarom uitstellen? Ik zit hier klaar met mijn stoffer en blik om jouw weggever af te stoffen. Ik richt de technische kant helemaal voor je in zodat jij het kunt loslaten. Zo houd jij tijd over voor jouw klanten. Fijn toch? Wil je hierover meer informatie plan dan een gratis call in. Ik leg het je graag allemaal uit.